Dieta si retete culinare

 
Daca esti predispus la atacurile sau episoadele subite de guta, evita principalii "vinovati" - alimentele cu un continut ridicat de purine. Aceste alimente contin mai mult de 200 mg de purine la 100 de grame. 
 In dieta persoanei cu gută nu se mai poate vorbi de proteine, decât de o cantitate extrem de mică, mai ales proteine din legume.
 Produsul animal este pus sub semnul interdicției în cazul gutei. 
 Dieta va avea la bază celelalte alimente, cum ar fi glucidele si lipidele. Este o dietă pe toată viața, pentru că nu se poate vindeca. 
 Trebuie sa eviti alimentele bogate in fructoza, precum si alimentele cu un continut moderat de purine, care contin intre 150 si 200 mg de purine la o portie de 100 de grame. 
 
 Alimente cu un continut mare si moderat de purine pe care sa le eviti: 
  • toate tipurile de organe de la animale - acestea includ ficatul, rinichii, pancreasul si creierul; 
 • icrele, carnea de miel, de vițel, carnea grasă, supele de carne, mezelurile, conservele de carne sau pește, untura, gălbenușul de ou, smântâna, frișca, untura, produsele lactate obținute din lapte foarte gras.
 • carnea de fazan, de vita si de vanat (caprioara); • peștele gras (sardele, hering, scrumbie, anșoa, somon, calcan); 
 • alte fructe de mare: scoici, crab, creveti si icre; 
 • bauturile cu mult zahar: mierea, siropul de agave si siropul de porumb cu un continut ridicat de fructoza; 
 • drojdia: diferite tipuri de drojdie nutritiva, drojdie de bere si alte suplimente pe baza de drojdie; 
 • legume interzise, cum sunt spanacul, sparanghelul, tomatele și concentratele de tomate, sfecla roșie, castraveții, țelină, mazărea. 
 • smochinele uscate, afinele, dulciurile concentrate și oțetul. 
 • este strict interzisă ciocolata, pentru că este producătoare de urați, intensifică producția de acid uric. 
 Pe langa cele enumerate mai sus, ar trebui sa eviti carbohidratii rafinati, precum painea alba, prajiturile si biscuitii/fursecurile. Desi acestea nu au un continut mare de purine sau de fructoza, ele au putini nutrienti si pot creste nivelul acidului uric din organism. 
 
 Alimente sigure pentru a fi consumate: 
 • fructele - toate fructele sunt, in general, bune pentru cei cu guta; ciresele ar putea ajuta chiar la prevenirea atacurilor de guta, prin faptul ca scad nivelul acidului uric si reduc inflamatia; 
 • sunt permise făinoasele, inclusiv mămăliga, supele de legume, dulciurile light, nu foarte concentrate. 
 • legumele - toate legumele sunt permise, inclusiv cartofii, mazarea, ciupercile, vinetele si legumele frunzoase (de un verde inchis la culoare); 
 • leguminoasele - toate leguminoasele sunt permise, inclusiv lintea, fasolea, soia si tofu; 
 • nucile: toate nucile si semintele sunt recomandate pacientilor cu guta; 
 • cerealele integrale - acestea includ fulgii de ovaz, orezul brun si orzul; 
 • produsele lactate - toate sunt considerate sigure, dar cele cu un continut scazut de grasime par sa fie indeosebi benefice pentru cei cu guta; 
 • este permisă carne de vacă, găină, pui slab, fără piele sau pește slab. E permis șalăul, bibanul, 1-2 ouă pe săptămână. 
 • bauturile: ceafeaua, ceaiul si ceaiul verde sunt permise; 
 • uleiurile vegetale, inclusiv cele de cocos, de masline si de seminte de in sunt permise pacientilor cu guta.
   Rețetele culinare pentru guta se caracterizează prin diversitatea, gustul și utilitatea lor. 
 
 Exemplu de meniu pentru 7 zile. 
 Prima zi. 
 Pentru micul dejun, o salată de fructe cu iaurt și miere. 
 Gustare: se preferă lapte sau kefir. 
 Pentru masa de prânz, supa de legume cu verdeață și chifle de cartofi. 
 Cina trebuie sa fie usoara, un ou fiert cu castravete si branza de vaci. 
 A doua zi.  
 Pentru micul dejun puteți servi o salată de legume pe bază de roșii și castraveți. Completați totul cu o felie de pâine de secară. 
 Pentru o gustare - brânză de vaci. 
 Prânz: cartofi bine fierți, varză tocată și compot. 
 Cina: kefir și un sandvici cu brânză. Terci de ovăz cu cereale. 
 A treia zi
 Mic dejun: hrișcă în lapte. 
  Gustare: salată de sfeclă. 
 Prânz: supă de legume cu orz, carne cu conținut scăzut de grăsimi, salată de varză.
 Cina: iaurt cu avocado. 
 A patra zi. 
  Pentru micul dejun: brânză de vaci cu gem și ceai. 
 Gustare: biscuiți cu iaurt. 
 Pranz: ardei umpluți (în loc de carne ar trebui să fie legume), vinete și jeleu. 
 Gustare: sandvici cu brânză și compot de fructe. 
 Pentru cină: fulgi de ovăz cu ceai. 
 A cincea zi. 
 Pentru micul dejun, se preferă două roșii, brânză de vaci și iaurt. 
 Gustare: salată de fructe cu iaurt. 
 Pentru prânz: orez cu carne de vită, salată de legume și castraveți. 
 Cină: roșii, ou fiert și compot cu biscuiți. 
 A șasea zi.  
 Pentru micul dejun: vermicelli de orez cu sos, ca băutură - cicoare. 
 Prânz: tocană de dovlecel cu piper, piure de cartofi și jeleu. 
 Gustare: legume. 
 Cină: merele coapte cu brânză și ceai. 
 A șaptea zi. 
 Pentru micul dejun: brânză de vaci și ceai. 
 Gustare: chefir cu conținut scăzut de grăsime, cu turtă dulce. 
 Prânz: supă de legume și orez, chiftele din carne de pui, salată de legume. 
 Gustare: fructe de padure cu iaurt. 
 Cina: legume aburite și jeleu. 
 
 Retete culinare  
 
 Vermicelli de orez cu pui în sos de soia  
 Ingrediente: 
  •  300 g piept de pui, 
  •  150 g de vermicelli de orez 
  •  1 ceapă, 
  •  1 morcov, 
  •  100 g ciuperci marinate, 
  •  100 ml de sos de soia, 
  •  2 linguri ulei vegetal, 
  •  2 vârfuri de sare, 
  •  condimente opționale. 
 Gătitul  
 1. Puneți pieptul de pui în fâșii și pliați într-un castron adânc, acoperiți cu sos de soia. Deci, lasă puiul să stea cel puțin o jumătate de oră și, între timp, pregătește ingredientele rămase. 
 2. Clătiți vermicelli de orez cu apă rece și apoi fierbeți timp de 4-5 minute în apă clocotită, sare ușor cu apă. Când observați că pastele au devenit moi, întoarceți-le într-o sapă. 
 3. Pregătiți legume și ciuperci. Răciți morcovii pe o răzătoare grosieră, după curățare. Desfaceți ceapa și tăiați în benzi. Clătiți ciupercile cu apă curentă, lăsați-o să se scurgă. Ciuperci deosebit de mari tăiate în mai multe părți. 
 4. Încălziți uleiul pentru prăjit într-o tigaie și puneți legume și ciuperci acolo. Se prăjește la căldură scăzută timp de 5-7 minute, amestecând. Apoi puneti in tigaie și puiul. Sosul de soia, se toarnă, și se prăjește încă 10 minute. 
 5. Puneti vermicelli de orez in tigaie, amestecați ușor și lasati sub capac pentru aproximativ 7 minute. 
 Sosul de soia rămas va fi absorbit în tăiței, făcând mâncarea gustoasă și suculentă. 
 
 Conopidă la cuptor cu crustă de pesmet 
 Ingrediente  
  •  1 căpățână conopidă 
  •  30 gr. pesmet 
  •  sare de mare 
  •  ulei de masline 
  •  2 lingurițe seminte de chimion 
  •  2 lingurițe seminte de coriandru 
  •  1 lingură boia – pentru un adaus de iuțime, se folosește boia iute, dacă nu se dorește, se folosește boia dulce 
  •  1 lămâie – se folosește zeama și coaja galbenă rasă 
 Preparare 
 Se aprinde cuptorul și se preîncălzește la 200°C. 
  Conopida se curăță de frunze, se desprind buchețelele de pe cotor, se clătesc într-o strecurătoare sub un jet de apă rece. Conopida astfel pregătită se opărește timp de 2 minute în apă clocotită în care se adaugă și sare pentru gust, după care conopida se scurge și se scufundă într-o baie de apă cu gheață. 
 La atât se reduce procedeul de blanșare, termenul putând să-i descurajeze pe mulți, dar de fapt fiind o tehnică foarte simplă. 
 
 Conopidă rumenită la cuptor 
 Ingrediente pentru porții:
  •  1 conopidă mare (de aprox 1 kg)
  •   sare 
  •  1 linguriță măghiran uscat 
  •  1 lingură oțet balsamic 
  •  3 linguri ulei de măsline (+1) 
  •  2 linguri muștar iute cu boabe 
 Preparare 
 Încălzim cuptorul la 200 grade C.
  Conopida se taie în bucățele mici. 
 Tapetăm o tavă cu hârtie pergament. Aranjăm bucățelele de conopidă în tavă. 
 Într-un castron amestecăm muștarul cu uleiul de măsline și oțetul balsamic. 
 Presărăm sarea și măghiranul uscat pe conopidă, apoi stropim cu amestecul de ulei cu muștar. Agităm ușor pentru a se răspândi sosul pe toată conopida. 
 Se dă la cuptor pentru 40-50 minute, până conopida se rumenește ușor. 
 Se stropește cu o lingură ulei de măsline înainte de servire. 
 
 Supa de cartofi cu piept de pui 
 Ingrediente pentru 6 portii
  •  un piept de pui, 
  •  o ceapa, 
  •  doi morcovi, 
  •  o radacina pantrunjel, 
  •  4 cartofi mari, 
  •  2 rosii, 
  •  sare, piper, foi de dafin, 
  •  4-5 linguri ulei, 
  •  o manuta pantrunjel verde. 
 Preparare 
  Pieptul de pui se spala si se taie fidelute, se opareste si se spumeaza, apoi se pun legumele in afara de cartofi si se fierb impreuna cu 2-3 foi dafin, dau un gust deosebit. Cand sunt aproape fierte se pun cartofii taiati cubulete, se pune sarea si piperul dupa gust si la urma se pune pantrunjelul taiat marunt. 
 
  Ciorba de legume 
 Ingrediente pentru 2 portii:
  •  1 ceapa 
  •  3-4 fire ceapa verde 
  •  1/2 ardei rosu 
  •  1/2 ardei verde 
  •  1/3 telina 
  •  cateva frunze de telina 
  •  1 pastarnac mic 
  •  2 morcovi medii 
  •  1-2 dovlecei 
  •  3 cartofi 
  •  3-4 foi varza 
  •  o mana de mazare congelata 
  •  cateva boabe de porumb congelat 
  •  2-3 rosii proaspete sau din conserva 
  •  5-6 foi salata verde patrunjel leustean 
  •  500 ml bors acru 
  •  2 oua pt. dres 
  •  smantana sau iaurt pt. servit 
 Preparare 
 • Spalati si taiati toate legumele cubulete sau cum doriti. Intr-o oala puneti cateva linguri de ulei si adaugati ceapa, morcovul, varza, telina, pastarnacul si ardeiul. Lasati cateva minunte la calit, amestecand, dupa care adaugati 2,5 litri apa. Puneti sare sau vegeta dupa gust si lasati sa fiarba la foc mediu. 
 • Cand legumele sunt fierte pe jumatate adaugati cartofii si rosiile taiate cuburi mici, iar spre sfarsit puneti si dovleceii, mazarea si salata verde si cateva frunze de telina tocate care ii vor da o aroma deosebita. 
 • Lasati sa mai fiarba un pic si puneti borsul fiert in prealabil in functie de cat o vreti de acra. Dupa ce inchideti focul bateti cele 2 oua bine intr-un bol si luati din ciorbita un polonic pe care-l turnati in fir f. subtire peste oua batand incontinuu, dupa care turnati usor amestecul in oala cu ciorba amestecand un pic in timp ce turnati. 
 • Aceasta operatiune o faceti daca vreti sa obtineti o ciorbita fina fara sa se vada ouale coagulate. Eu recunosc ca imi place mai mult sa bat ouale si sa le dau drumul brusc in ciorba fierbinte pt. a se forma acele zdrente de ou! 
 • In momentul servirii adaugati smantana si patrunjel verde pt. a desavarsi gustul ciorbei. 
 
  Clatite cu apa minerala sau sifon 
 Ingrediente pentru 6 portii: 
  • 500 ml apa minerala sau sifon 
  • 1 cana de faina 
  • 1 ou intreg un praf de sare 
 Preparare 
 Se sparge oul intr-un vas adanc, se pun deasupra doua linguri de faina si se subtiaza cu apa minerala adaugata putin cate putin. Se mai adauga faina, se subtiaza iar cu apa minerala si se continua operatia pana cand se termina faina si apa minerala. Se amesteca cu o lingura din lemn, pentru a se omogeniza bine, se mai adauga un praf de sare.
 Vasul se tine la rece o ora inainte de prajirea clatitelor. 
 Se unge o tigaie cu doua picaturi de ulei, dupa care se rastoarna aluat de clatite cat sa acopere fundul tigaii. 
 Se coace pe o parte, dupa care se intoarce clatita, se mai tine un minut si se pune pe o farfurie intinsa. Clatitele se coc la foc iute. 
 Din compozitia data rezulta zece clatite. 
 
 Kale Quiche 
 Ingrediente: 10 frunze kale 2 ardei grași 1 ceapă 3 căței de usturoi 300g făină de năut 750ml apă 3 linguri ulei de măsline 1 linguriță oregano sare după gust  
 Preparare: 
  •  toacă ceapa și ardeiul și pune-le în tigaie cu uleiul de măsline și 3 linguri de apă, 10 minute spală bine frunzele de kale, toacă-le mărunt, adaugă-le în tigaie, și mai lasă încă 10 minute închide focul și adaugă usturoiul pisat
  •  preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius separat, 
  •  amestecă într-un bol făina de naut cu apă, sare, și oregano adaugă legumele din tigaie pune amestecul într-o tavă (cu hârtie de copt) sau într-o formă de silicon și dă-o la cuptor pentru 20-25 minute. 
  Supă-cremă de kale 
 Ingrediente: 0,5kg cartofi 200g frunze de kale 1 morcov 1 păstârnac 100g cremă de brânză sare și piper după gust 
 Preparare: 
  •  spală și curăță legumele,pune-le în tigaie întâi morcovul și păstârnacul și apoi cartofii 
  •  după ce devin moi, adaugă frunzele de kale gătește-le pentru aproximativ 5 minute sau până când frunzele capătă o nuanță verde deschis 
  •  oprește focul lasă 5-10 minute la răcit 
  •  amestecă crema de brânză și supa la blender adaugă sare și piper după gust. 
  Kale Lasagna 
 Ingrediente: 300g frunze de kale 200g ceapă 1 roșie 3 căței de usturoi 150 ml lapte 50g cașcaval 20g unt 3 foi de lasagna 15g făină 2-3 linguri ulei de măsline sare și piper după gust opțional: parmezan 
  Preparare:
  •  spală bine varza kale taie mărunt frunzele curăță ceapa și usturoiul și taie-le mărunt 
  •  călește ceapa și usturoiul în 2-3 linguri de ulei de măsline până se moaie 
  •  adaugă jumătate din frunzele de kale și lasă-le pentru 10 minute la foc mediu 
  •  pune sare și piper după gust preîncălzește cuptorul la 180 grade Celsius separat, pune untul la topit într-o cratiță, la foc mediu adaugă făina și amestecă bine 
  •  toarnă laptele și continuă să amesteci până se obține o compoziție omogenă lasă pe foc până începe să se îngroașe – 10-15 minute 
  •  într-o tavă pune puțin sos pe fund, așază o foaie de lasagna pune câteva frunze de kale, felii de roșii, și cașcaval ras toarnă ⅓ din sos repetă procedura iar la final decorează cu parmezan
  •  lasă lasagna la cuptor pentru 30-40 minute sau până când se rumenește 
  •  se poate servi caldă sau rece. 
 Suc de Kale  
 Ingrediente: 3 frunze de kale 1 castravete sucul de la ½ lămâie 1 măr verde câteva frunze de pătrunjel și mărar 
 Preparare: 
  •  spală bine toate ingredientele
  •  folosește un storcător pentru a prepara sucul 
  •  se consumă imediat după preparare. 
  Paste cu Kale 
  Ingrediente: 200g kale 4 căței de usturoi tocat mărunt 6 fileuri de anșoa (hamsie) sucul de la 1 lămâie 300g paste 4 linguri smântână 3 linguri ulei de măsline opțional: parmezan 
 Preparare: 
  •   se pune într-o tigaie uleiul de măsline, fileurile de anșoa și usturoiul, la foc mediu, 5 minute
  •  scoate anșoa-ul și usturoiul și adaugă frunzele de kale și sucul de lămâie acoperă cu un capac și lasă pentru 10 minute separat, 
  •  fierbe pastele conform instrucțiunilor 
  •  adaugă smântâna și fileul de anșoa peste varza kale se servește după preparare.
  Pizza cu Kale 
 Ingrediente: 200g kale 1 conopidă medie 200g făină de quinoa 5 linguri ulei de măsline 1 linguriță oregano sare și piper sparanghel 1-2 roșii baby broccoli parmezan ras 
 Preparare: 
  •  preîncălzește cuptorul la 225 grade Celsius 
  •  amestecă la blender conopida și frunzele de kale până obții o pastă cremoasă
  •  separat, amestecă făina de quinoa, uleiul de măsline, sarea, piperul, și pasta de kale-conopidă până obții un rezultat omogen (maia) 
  •  acoperă o tavă (rotundă sau nu) cu hârtie de copt întinde amestecul anterior în tavă lasă maiaua pentru 15 minute la cuptor 
  •  adaugă roșiile, sparanghelui, baby broccoli, și brânza lasă la cuptor pentru încă 10 minute 
  • se consumă caldă.